Ryskt nazistgäng bakom 20 mord

Publicerad 2008-10-02 17:15

Två unga ryska nazister befanns under gårdagen skyldiga för en serie mord mot invandrare i Moskva. Artur Ryno och Pavel Skaschevsky ska enligt polisen ha legat bakom bildandet av en skinnskallegrupp som från augusti 2006 till oktober 2007 ska ha gjort sig skyldiga till 20 mord och 12 fall av misshandel.

De två skinnskallarna greps av polisen efter ett mord på en armenisk affärsman 2007. Enligt polisens förundersökning ska det mordet, precis som de övriga attackerna, ha rasistiska motiv. Gruppen har främst riktat sitt våld mot personer med bakgrund i Centralasien och Kaukasus och har lagt upp videofilmer från attackerna på internet.

Rasistiskt våld är ett växande problem i Ryssland. Den 22 september dömdes 13 personer i ett annat nazistiskt skinnskallegäng från Moskva till mellan tre och tio års fängelse för två mord och tio fall av misshandel.

Under gårdagen kunde dessutom den ryska organisationen Sova-center rapportera att 22 personer skadats och fem personer mördats i rasistiskt motiverade attacker runt om i Ryssland bara under september.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.