Döp ditt barn efter en fascist och få pengar

Publicerad 2008-11-26 17:35

Italienska partiet MS-FT försöker med pengar få föräldrar att döpa sina barn efter fascistledaren Benito Mussolini.

Dryga ut hushållskassan genom att döpa ditt barn efter en fascist. Det är möjligt om du är italienare och inte har några betänkligheter att ta emot pengar från högerextremister.

Det italienska högerextrema partiet Movimento Sociale - Flamma Tricolore erbjuder 1500 euro till de föräldrar som döper sitt barn till Benito eller Rachele, skriver Svenska Dagbladet. Enda motkravet är att minst en av föräldrarna är italienare. Att utspelet skulle vara rasistisk eller fascistisk förnekas av partiet. I stället ska det uppfattas som ett led i målet att öka antalet födslar i landet.

Benito Mussolini var Italiens fascistiska ledare mellan åren 1922 och 1943. Rachele var namnet på hans andra fru. Namnen har varit lika impopulära i Italien som Adolf i Tyskland.

Movimento Sociale - Flamma Tricolore (MS-FT) är ett litet parti som bildades 1995 när fascistpartiet Movimento Sociale Italiano (MSI) splittrades.

MS-FT var under en period i slutet av 1990-talet en del av nätverket Euro-Nat, som innehöll diverse europeiska högerextrema partier. Sverigedemokraterna var under samma tid nätverkets svenska representant.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här