Tonåringar dömda efter nazistiskt nationaldagsfirande

Publicerad 2008-11-18 14:42

Två tonåringar, 16 och 18 år gamla, dömdes på måndagen av Eskilstuna tingsrätt till ungdomstjänst respektive dagsböter för hets mot folkgrupp.

Enligt åklagaren Anita Glad gjorde de båda pojkarna sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med att de tillsammans med flera andra personer från Svenska motståndsrörelsen skrek ”Sieg heil” och gjorde så kallad hitlerhälsning. Händelsen utspelade sig i Stockholm på nationaldagen i år.

Både 16 och 18-åringen erkände inledningsvis brott under polisförhören men ändrade sedan sina berättelser under rättegången. De menade att de först erkänt för att slippa undan polisen.

Eskilstuna tingsrätt skriver i domen att pojkarnas förklaring är osannolik och dömer dem för hets mot folkgrupp. 16-åringens straff bestämdes till 30 timmars ungdomstjänst. 18-åringen ska i sin tur betala 6 000 kronor i böter.

Domen är den första som faller mot det 15-tal personer som misstänks för hets mot folkgrupp i samband med nazisternas nationaldagsfirande. Bland övriga personer som väntar åtal finns Svenska motståndsrörelsens ledargestalter Klas Lund och Magnus Söderman.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här