Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Tysk polis söker svenska nazister

Publicerad 2009-02-16 16:03

Runt 4000 poliser var på plats i Dresden i samband med den årliga nazistdemonstrationen.

Tre svenska nazister eftersöks av tysk polis efter ett överfall på en parkering i Tyskland på söndagen. Svenskarna ska ha varit med på en buss med personer som var på väg från den nazistiska demonstrationen i Dresden.

Överfallet ska ha skett på en parkering i Thüringen där även motdemonstranter stannat, uppger Spiegel. Fyra till fem personer ska ha misshandlats av nazisterna, en så allvarligt att han vårdas på sjukhus med svåra skallskador. Totalt ska 41 personer mellan 14 och 53 år varit med i nazisternas buss. Det är i dagsläget oklart om de tre svenska nazisterna deltog vid attacken.

På lördagen hölls den årliga demonstrationen i Dresden till minne att de som dog under de allierades bombräder 13 till 15 februari 1945. Demonstrationen lockar nazister och andra högerextremister från hela Europa. Enligt polisuppgifter till Deutsche Welle ska runt 6000 personer ha deltagit i den nazistiska demonstrationen. Samtidigt ska runt 10000 motdemonstranter ha varit på plats. Några hundra motdemonstranter ska ha försökt attackera demonstrationen. Enligt Deutsche Welle har vittnen till händelsen uppgett att flera personer kom till skada under oroligheterna.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.