Serbisk nynazistledare gripen

Publicerad 2009-04-20 16:43

Den serbiske nynazistledaren Goran Davidović som varit internationellt efterlyst greps under lördagen i Italien. 2008 dömdes han till fängelse i Serbien för att ha förolämpat deltagare i en demonstration på den internationella dagen mot fascism och antisemitism.

Det var i italienska Trieste som Goran Davidović, ledare för den serbiska nazistorganisationen Nacionalni Stroj, greps. I en antifascistisk demonstration i Belgrad 2005 hånade Goran Davidović flera demonstranter genom att bland annat höja sin arm i en nazistisk hälsning. Han dömdes till ett års fängelse för hets mot folkgrupp. Fängelsestraffet avtjänades aldrig. Istället sökte Goran Davidović visum för att resa till Italien. Visumet godkändes av den italienska ambassaden i Belgrad. Skälet till det var att Goran Davidovićs fru var bosatt i Italien. Ambassaden menar att de inte känt till omständigheterna och att visum utdelats enligt standardprocessen. De Serbiska myndigheterna har lämnat in en ansökan om att få Davidović utlämnad.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.