Antisemiter kandiderar för Libertas

Publicerad 2009-05-07 15:34

Flera av kandidaterna för den polska upplagan av det EU-kritiska partiet Libertas är kända antisemiter. Ryszard Bender, har tidigare uttalat sig om att Auschwitz var ett arbetsläger och inte ett dödsläger. Han menar att judar och zigenare dog i lägret på grund av hårt arbete.

En annan av kandidaterna Anna Sobecka är känd för att stödja en radiokanal som ofta blivit kritiserad för att ha tagit upp uttalanden från antisemitiska kommentatorer. Både Ryszard Bender och Anna Sobecka har tidigare varit medlemmar i det ultrakonservativa Polska familjers liga, LRP, vars företrädare gjort sig kända för antisemitiska utspel.
Libertas bildades 2008 av Declay Ganley i samband med folkomröstningen om Lissabonföredraget på Irland. Partiet är kritiskt till Lissabonföredraget och satsar på att kandidera i varje EU-land.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.