DF-politiker tycker skandinaver är smartare än östeuropéer

Publicerad 2009-05-13 17:18

Östeuropeiska länder ska få mindre makt i EU eftersom de är sämre på att hålla reda på samhället än skandinaver, säger Mogens Camre, Europaparlamentariker för Dansk Folkeparti, till Radio France Internationale, RFI. Dessutom hävdar Camre att skandinaver är smartare än östeuropéer.

Mogens Camre anser att nya medlemsländer, som Rumänien och Bulgarien inte är redo för EU. Camre säger till RFI att skandinaviska länder uppenbarligen är duktigare på att hålla ordning och att rumäner och bulgarer står för ett odemokratiskt och osunt samhälle. Vidare förklarar han att det är orättvist att Rumänien och Bulgarien får 50 platser i Europaparlamentsvalet medan Danmark enbart har 14 platser.

Dan Jørgensen, ledamot för Socialdemokraterne i Europaparlamentsvalet, kallar Mogens Camres uttalanden för barnsliga och rasistiska. Han tycker att Dansk Folkeparti borde vara glada för att det inte är intelligensen som avgör hur många mandat partiet får, säger han till Politiken.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.