Islamfientlig valaffisch frias i schweizisk domstol

Publicerad 2009-05-06 12:19

Förra måndagen kom beslutet att schweiziska folkpartiet, SVP inte kommer att stämmas för hets mot folkgrupp. En anmälan kom mot partiet 2007 för att de använt en affisch med islamofobisk propaganda, rapporterar Le Monde.

Affischen som SVP hade använt i sin valkampanj visade ett par bönfallande muslimer under en demonstration mot Mohammedkarikatyrerna i Bern 2006. På affischen fanns också uppmaningen som löd ”Använd era huvuden - Rösta på UDC!”.
SVP bildades 1979 och är ett konservativt högerparti som nu är det största partiet i landet. Partiet är nationalistiskt och vill bland annat kunna kasta ut brottsliga invandrare och förbjuda byggandet av minareter.

Domaren Dominique Favre menar att affischen, trots att den visar avsaknad av respekt och spelar på rädsla, saknar något som tyder på att muslimer inte är jämlika med andra. Hon menar att kritiska åsikter måste accepteras i en demokrati. Även om åsikterna är extrema eller osmakliga. En politiker från SVP, Alexandre Cipolla, är nöjd över domens beslut och menar att affischen enbart attackerar den extrema minoriteten av muslimerna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.