Nazistisk lägervakt inför rätta

Publicerad 2009-05-13 17:17

I tisdags deporterades den 89 år gamla lägervakten John Demjanjuk till Standelheim, Tyskland, för en rättegång. Där arresterades han, anklagad för medhjälp till mordet på 29 000 judar. På grund av hans psykiska hälsa råder det oklarheter om han är frisk nog för att förstå åtalet, rapporterar Times UK.

Innan John Demjanjuk slutligen lämnade Cleveland, USA, för sin rättegång pågick många diskussioner om deporteringen skulle utfärdas. Demanjuk lider av en njursjukdom och leukemi och tvivlet om hans hälsa är orsaken till att förflyttningen flera gånger har skjutits upp. Till slut bedömde amerikanska immigrationsmyndigheter att han var frisk nog för att resa.

I rättegången kommer den 81 år gamla Thomas Blatt från Kalifornien vara ensam om att vittna mot Demjanjuk. Blatt satt under tonåren i koncentrationslägret Sobibor i Polen samtidigt som Demjanjuk var vakt på koncentrationslägret.

John Demjanjuk kommer ursprungligen från Ukraina och hette från början Ivan men bytte namn när han 1953 flyttade till USA. John Demjanjuk ställdes tidigare inför rätta 1993 i Israel där han förnekade att han var den ökände fängelsevakten som 50 år tidigare hade skickat 29 000 judar till döden i Sobidor. Den ökände fängelsevakten gick under namnet Ivan den förskräcklige.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.