Tyska myndigheter varnar för ökat politiskt våld

Publicerad 2009-05-20 14:57

Våld och brott från högerextrema grupper i Tyskland blir allt grövre. Brotten från grupperna har under 2008 ökat med 16 procent från året innan, berättade inrikesminister, Wolfgang Schäuble under tisdagen i Berlin.

Att aktivt söka våld vid demonstrationer är en aktion som blivit vanlig bland nynazister i Tyskland. Den sortens våld varnade tyska myndigheter om under tisdagen, enligt den tyska tidningen Spiegel.

Extremhögern låg bakom nästan 20 000 av brotten förra året visade en rapport som Heinz Fromm från tysk säkerhetstjänst tagit fram. Den siffran är 16 procent större än 2007. Heinz Fromm kallade i tisdags den nya trenden för en ”anarkistisk” nynazism. Det nynazistiska våldet påminner enligt honom hur vänsterextrema anarkister agerar på demonstrationer.

Den stigande brottskurvan går inte hand i hand med antalet personer inom grupperna. År 2007 fanns 31 000 anhängare till någon högerextrem grupp och året därpå var siffran 30 000 personer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.