Museimördaren i USA planerade fler dåd

Publicerad 2009-06-12 11:35

Bara några dagar innan dödsskjutningen på Förintelsemuseet i Washington flyttade mördaren över domännamnet för hans rasistiska hemsida till en annan man. Hemsidan listades redan 2003 av Southern Poverty Law Center som en hatsida.

Onsdagens dödsskjutning på Förintelsemuseet i USA som utfördes av den kända nazisten James Wenneker von Brunn var en av flera planerade attacker. Polisen har i en anteckningsbok tillhörande den 88-årige mördaren funnit en lista över ”tänkbara andra mål”.

Det var i onsdags eftermiddag som 88-årige James Wenneker von Brunn gick in på Förintelsemuseet i Washington och sköt ihjäl en vakt. James Wenneker von Brunn själv skottskadades när andra vaktar besvarade beskjutningen.

Nu visar polisens förundersökning att James Wenneker von Brunn planerade fler dåd, uppger SPLC. I en anteckningsbok tillhörande von Brunn har polisen funnit en lista över andra mål, bland annat vita huset, stats-domkyrkan och tidningen Washington Post.


Känd nazist


James Wenneker von Brunn, född 1920, har drivit en rasistisk hemsida, skrivit antisemitiska böcker och samarbetet med andra nazister. I sin antisemitiska bok ”Kill the Best Gentiles”, skriver von Brunn bland annat:

”Historien visar oss att judar är tvångsmässiga lögnare. Det är ett genetiskt drag som alla judar delar. Alla judar vet att ’Förintelsen’ är en lögn – eftersom de förstår varandra.”

Åklagare Channing Phillips sa till journalister på torsdagen att livstidsfängelse eller dödstraff väntar von Brunn om han fälls, rapporterar TT.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här