Norrköpings kommun överklagar beslut om partistöd

Publicerad 2009-06-17 10:30

Norrköpings kommun är inte nöjda med Kammarrättens beslut att ge Sverigedemokraterna rätt till partistöd trots att de lämnat sina stolar i fullmäktige. Nu överklagar kommunen beslutet och hoppas att regeringsrätten ska ta upp ärendet.

- Jag ser det ur Norrköpings och kommunfullmäktiges perspektiv. Vi måste ta ansvar för skattepengarna och de som inte har sina mandat besatta tycker jag inte ska ha mandatstödet, säger socialdemokraten Li Teske, ordförande i kommunfullmäktige, till Norrköpings tidningar.

I valet 2006 fick partiet Sverigedemokraterna två mandat i Norrköpings kommunfullmäktige. Ett av mandaten besattes av Peter Carlsson och efter en rad avhopp kom den andra stolen att stå tom. I slutet av 2007 beslutade kommunfullmäktige att partistöden bara skulle betalas för de besatta mandat. Sverigedemokraterna överklagade beslutet till Länsrätten som ett drygt år senare dömde till Sverigedemokraternas fördel. Men när väl domen kom hade även Peter Carlsson lämnat sin stol, vilket fick kommunen att överklaga ärendet till Kammarrätten. För några dagar sedan rapporterade Expo.se att Kammarrätten valt att gå på Sverigedemokraternas linje. Det är alltså det beslutet som nu kommunen hoppas att regeringsrätten ska ta upp.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.