Muslimer i Nederländerna oroas över Geert Wilders framgångar

Publicerad 2009-07-01 10:00

Mer än hälften av Nederländernas invånare med turkisk och marockansk bakgrund säger att de kan tänka sig att lämna landet på grund av det växande stödet för den antiislamske politikern Geert Wilders. En tredjedel säger att de absolut vill emigrera, det visar en undersökning som det nederländska aktualitetsprogrammet Netwerk presenterade på måndagen.

I undersökningen intervjuades 319 personer med bakgrund i Marocko och Turkiet, 70 procent av landets muslimer har sin bakgrund där. Tre fjärdedelar menade att de kände sig hemma i Nederländerna. Men 57 procent av de tillfrågade oroas över den senaste tidens framgångar för Geert Wilders och hans parti PVV.

Enligt undersökningen delade drygt 20 procent av de tillfrågade delar av Geert Wilders ståndpunkter.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.