Dansk Rudolf Hess-marsch inställd | Expo.se

Dansk Rudolf Hess-marsch inställd

Publicerad 2009-08-26 17:24

Den danska Rudolf Hess-marschen utanför Kolding ställs in i år. Igen. Konflikter i den danska extremhögern orsaken.

I mitten av augusti brukar den traditionella Rudolf Hess-marschen ta plats på Själland i Danmark.
Det verkar dock som årets Hess-marsch kommer att ställas in, precis som förra året. Detta efter en konflikt mellan olika högerextrema grupper.

Den organisation som senast stod som arrangörer var DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. DNSB har problem att samarbeta med andra grupper efter att en lokal gruppchef i våras deklarerade på nätet att organisationer som inte bekänner sig som nationalsocialistiska är ”variga sjukdoms bölder” på rörelsen.
En möjlig samarbetspartner som DNSB stängt dörren till efter sitt ställningstagande skulle vara DNF, Danmarks Nationale Front.

Senast det genomfördes en Hess-marsch var 2007. DNSB:s ledare, Jonni Hansen, greps då på plats för våldsamt upplopp. Det året deltog även nazister från Svenska Motståndsrörelsen i marschen.

Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987. Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons