Larouche-anhängare skapar tumult vid möten i USA | Expo.se

Larouche-anhängare skapar tumult vid möten i USA

Publicerad 2009-08-26 11:29

Planerna på en ny sjukvårdsreform har skapat stor debatt i USA. Runt om i landet har demokratiska kongressledamöter under sommaren mötts av vilda protester. Vid flera offentliga möten som har hållits om den nya reformen har anhängare till den djupt konspiratoriska Larouche-rörelsen varit de som har stått för protesterna. Rörelsen menar att sjukvårdsreformen är nazistisk, skriver ADL på sin hemsida.

Den amerikanska politikern Lyndon Larouche har under sin långa karriär i politikens utkanter försökt att koppla ihop judar och judiska organisationer med allt ifrån AIDS, droger till finanskriser. Larouche som flera gånger kandiderat till presidentposten har också använt sig av Förintelsen i sin propagandaföring.

Sedan maj i år har Larouches fanatiska anhängare som mestadels består av studenter dykt upp vid informationsmöten om den nya sjukvårdsreformen. På mötena har de bland annat hållit upp skyltar med foton av president Barack Obama där de ritat dit en Hitlermustach. Företrädare för Larouche-rörelsen har under sommaren meddelat att de har förklarat krig mot sjukvårdsreformen eftersom de menar att den är en direkt kopia av Adolf Hitlers politik. Vid ett flertal av mötena har protesterna varit så pass våldsamma att aktivister har blivit omhändertagna av polis, skriver ADL.

Larouche-rörelsen finns även i Sverige. Europeiska Arbetarpartiet som räknas som rörelsens svenska avdelning driver för tillfället liknande kampanjer, framförallt utanför universiteten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons