Inga framgångar för högerextrema i tyska valet

Publicerad 2009-09-28 12:53

Det blev inga framgångar för de högerextrema partierna i söndagens tyska förbundsdagsval. Såväl NPD som DVU minskade dock marginellt jämfört med valet 2005. NPD med sina 1,5 procent av rösterna var närmast fem-procent spärren.

NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) fick enligt det provisoriska valresultatet 635,437 röster, en minskning med 0.1 procent jämfört med förra valet. Näst största högerextrema parti blev Republikanerna som fick 193,473 röster, vilket motsvarar 0,4 procent. DVU (Die Deutsche Volksunion) lyckades bara få 45,925 röster, 0,1 procent.

Samtidigt som valet till förbundsdagen, hölls det även delstatsval i Brandenburg och Schleswig-Holstein. I Brandenburg backade DVU med 5,1 procentenheter och fick endast 0,9 procent av rösterna och tvingas därmed lämna delstatsparlamentet. NPD fick 2,6 procent av väljarstödet. Resultatet var en tillbaka gång jämfört med förra valet då partiet fick 3,4 procent. I Schleswig-Holstein fick NPD en procent och DVU 0,1 procent.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här