Tio dömda för nazistmisshandel

Publicerad 2009-09-28 19:41

Tio personer mellan 24 och 17 år gamla har dömts av Göteborgs Tingsrätt för en misshandel av en nu 26-årig nazist.

Händelsen utspelade sig på nationaldagsmorgonen förra året när ett antal högerextremister från västkusten gemensamt skulle ta sig till nazistmarschen i Stockholm, den så kallade Folkets marsch.

Vid samlingsplatsen blev resedeltagarna attackerade. Angripargruppen uppges ha varit runt fyrtio personer och jagade efter de cirka 25 personerna som samlats för att åka till Folkets marsch. I flykten slogs 26-åringen till marken. Angriparna fortsatte efter den större gruppen för att senare vända tillbaka mot den 26-årige mannen och fortsätta misshandeln.

Hälften av de åtalade dömdes till samhälls- och ungdomstjänst för försök till skadegörelse och grov misshandel, varav en till tre månaders fängelse. De övriga åtalade dömdes för försök till skadegörelse och medhjälp till misshandel, även dem till samhälls- och ungdomstjänst.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.