25-årig nazist åtalas för yttrandefrihetsbrott | Expo.se

25-årig nazist åtalas för yttrandefrihetsbrott

Publicerad 2009-10-29 14:21

Den 25-årige nazisten Emil Hagberg har åtalats av Justitiekanslern misstänkt för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller flera läsarkommentarer som publicerats på Svenska motståndsrörelsens internetsajt patriot.nu.

Kommentarerna har publicerats vid flera olika tillfällen mellan 2007 och 2009 i anknytning till olika artiklar. Besökarna har bland annat skrivit ”Länge leve Adolf Hitler!” och ”Vi måste lära främlingarna att simma i sitt eget blod”. Enligt justitiekanslern är dessa uttalanden brottsliga då de uttrycker ”missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper, särskilt judar”.

Det är Emil Hagberg som åtalas eftersom han är ansvarig utgivare för sidan patriot.nu och därför även ansvarig för innehållet i läsarkommentarerna. Emil Hagberg är tidigare dömd för bland annat misshandel och vapenbrott. I september 2007 hittade polisen flera nedgrävda skjutvapen i ett skogsområde i Upplands väsby.

Vapengömman kunde bindas till Emil Hagberg som dömdes till fängelse för brottet. Om han fälls nu riskerar han böter eller fängelse i upp till två år.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons