Högerextrem affisch upprör i Schweiz | Expo.se

Högerextrem affisch upprör i Schweiz

Publicerad 2009-10-13 16:01

SVP:s uppmärksammade valaffisch.

I slutet av november går schweizarna till folkomröstning om ett minaretförbud. Det högerextrema Schweiziska folkpartiet, SVP, driver kampanjen för ett förbud. Nu stoppas deras affisch på ett antal platser för att den anses stötande.

Vinner förbudssidan som företräds av SVP, Schweizerische Volkspartei, folkomröstningen vill partiet riva de fyra muslimska bönetornen Schweiz har i dag, uppger Svenska Dagbladet.
Affischen med en kvinna i burka och minareter som liknar missiler på den schweiziska flaggan har väckt ont blod. I vissa städer har den nu förbjudits då den anses vara rasistisk och underblåsa fördomar. Men i ett flertal städer är den tillåten. Många menar att yttrandefriheten är viktigare.

Affischen är inte den första som upprör. SVP har tidigare haft en affisch med tre vita får som står på den schweiziska flaggan och sparkar ut ett fjärde svart får. Den användes i en kampanj för att symbolisera att SVP vill utvisa kriminella invandrare och deras familjer.
I våras använde partiet även en affisch mot arbetskraftsinvandring där tre svarta korpar försöker slita landet i stycken. En annan affisch visade en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan ”Var lever vi, Baden eller Bagdad?”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons