Antirasister i Luleå hotas

Publicerad 2009-11-17 09:20

Antirasister i Luleå är utsatta. De senaste två veckorna har två personer från Rättvisepartiet socialisterna mottagit hot, rapporterar NSD

Förra veckan mottog en av Rättvisepartiet socialisternas medlemmar ett hot. På måndagen var det dags igen.
– Han frågade om vi var medvetna om vilka konsekvenserna kunde bli, säger Johanna Ewans till NSD.
Mannen som ringde presenterade sig med ett förnamn. Han frågade sedan om Johanna Ewans var medveten om vilka konsekvenserna av protester mot rasism och nazism kunde bli.

Hon tänker dock inte låtas sig tystas, utan tyckeratt det är viktigt att markera utan att ta till våld. Hon nämner en händelse i söndags då ett antal personer sade ifrån när aktivister från Svenska motståndsrörelsen var i staden för att dela ut flygblad. Trots att nazisterna uppträdde hotfullt valde de att säga ifrån.

– Vi sa att vi inte vill ha några nazister i stan. En blev förbannad och började kasta grejer, säger Syndikalisten Birgitta Nordmark som var på plats på söndagen till NSD.
Hon nämner även att någon försökte slåss med en stång till en banderol.

Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida gått ut och meddelat att det var de som blev attackerade. Där framgår det även att en av Svenska motståndsrörelsens aktivister ringt till en kvinna i Rättvisepartiet socialisterna för att ”avkräva dem en förklaring”.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här