Sverigedemokrater stäms för tredje gången

Publicerad 2009-12-09 11:32

Fredrik Jönsson anmäler sverigedemokraterna Carina Herrstedt och Stefan Olsson för tredje gången. Vid de två tidigare tillfällena har de båda sverigedemokraterna fällts.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har lämnat in en stämningsansökan till Lunds tingrätt. Enligt Jönsson har Carina Herrstedt, vice ordförande i Sverigedemokraterna, och Stefan Olsson, lokal ordförande i Landskrona, på sin blogg förtalat honom. Även bland kommentarerna på bloggen ska det enligt Fredrik Jönsson ha förekommit texter som förtalar honom. Jönsson yrkar på skadestånd och att de båda sverigedemokraterna bekostar en publicering av domen.

Det är den tredje anmälan som Fredrik Jönsson gör mot Herrstedt och Olsson. Vid de två tidigare tillfällena har de båda fällts och tvingats betala skadestånd till Jönsson. Även ordförande för Sverigedemokreterna i Östergötland, Markus Wiechel, har nyligen stämts för förtal av Jönsson.

Stefan Olsson säger till Dagens Nyheter att han underkänner domarna och att det svenska rättssystemet är ”genomkorrumperat”. Sverigedemokraternas presschef , Mattias Karlsson, uppger till Sydsvenskan att förtalsdomarna inte kommer att påverka Herrstedts och Olssons ställning i partiet. Enligt Mattias Karlsson finns det ”förmildrande omständigheter” eftersom Fredrik Jönsson företräder en rörelse som partiet ”betraktar som odemokratisk”.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här