Geert Wilders parti infiltrerat av journalist

Publicerad 2010-01-07 15:26

Karen Guertsen

Frihetspartiet i Nederländerna har infiltrerats av en journalist. Under fyra månader wallraffade Karen Geurtsen i partiets absoluta toppskikt.
- De vill egentligen bara uppnå en sak och det är att till varje pris stoppa Islam i Nederländerna, säger Karen Geurtsen till expo.se

Historien publicerades i veckomagasinet HP/De Tijd tidigare i veckan, där Karen Geurtsen berättade om sin tid i partiet.  
- I en dagbok skrev jag ner vad jag såg och hörde och försökte göra det så objektivt jag kunde, berättar Karen Geurtsen på telefon från Amsterdam. Jag ville att läsaren skulle få bilda sig sin egen uppfattning av det jag berättade.


Fick praktikplats


Som assistent till en av partiets parlamentsledamöter fick Karen Geurtsen förbereda debatter, skriva tal och svara på frågor från allmänheten. Samtidigt fick hon en bra inblick i hur partiet var uppbyggt och hur det arbetade. Bland annat blev det tydligt för henne hur stark ställning partiledaren Geert Wilders har.
- Han bestämmer i princip allt, berättar Karen Geurtsen. Visst har de andra parlamentsledamöterna åsikter, men i slutändan är det Wilders ord som gäller.


”Förstår att han är upprörd”


Partiledaren Geert Wilders är upprörd över infiltrationen och kallar tilltaget vulgärt. Han riktar också stark kritik mot parlamentets säkerhetstjänst, som han menar har brustit i sitt arbete.
- Jag förstår att han är upprörd, säger Karen Geurtsen. Men jag hade önskat att han reagerade mer på innehållet i det jag hade skrivit.


Ändrat uppfattning om partiet


Fyra månader i Frihetspartiet har fått Karen Geurtsen att delvis ändra uppfattning om partiet. Hon säger sig har mött många människor som är väldigt engagerade och motiverade i sitt politiska arbete. Däremot står det nu klart för henne att partiet inte har några långsiktiga mål, utan bara satsar på kortsiktig succé.
- De vill egentligen bara uppnå en sak och det är att till varje pris stoppa Islam i Nederländerna, säger Karen Geurtsen.

Frihetspartiet (PvV) bildades i februari 2006 och har rönt stora framgångar på hemmaplan och i EU. Partiet finns representerat i det nationella parlamentet, och i valet till Europaparlamentet förra året blev partiet näst störst i Nederländerna.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.