Allt färre kvinnor kandiderar för SD

Publicerad 2010-03-19 07:29

Andelen kvinnor som kandiderar för Sverigedemokraterna minskar. I partiets förslag på riksdagskandidater till valet i höst är endast 20 procent kvinnor. I EU-valet förra året var motsvarande siffra 34 procent. En av de som kritiserat riksdagslistan är Anna Hagwall, ordförande i SD-kvinnornas nätverk.

Andelen kvinnor som kandiderar för Sverigedemokraterna minskar. Det visar en jämförelse mellan den föreslagna riksdagslistan och förra årets EU-val. Partiets presstalesman Sven-Olof Sällström menar att partiet utgår från kompetens när de väljer kandidater inte kön. Men han tror även att det beror på att kvinnor är sämre på att hantera hot och trakasserier än män.

– Det är samhällsklimatet som vi har i dag, med hot och social stigmatisering som för med sig att få kvinnor vill ställa upp som kandidater för oss, säger Sven-Olof Sällström till Expo.
I Sverigedemokraternas förslag på riksdagskandidater till valet i höst är endast 20 procent kvinnor. I EU-valet förra året var motsvarande siffra 34 procent.
– Jag tror att nomineringarna till riksdagen är representativt för hur vårt medlemsregister ser ut, säger Sven-Olof Sällström.

Har hotbilden ökat sen EU-valet eftersom det är färre kvinnor som vill kandidera nu?
– Hotbilden är nog mer eller mindre konstant. Kanske påverkar hot och trakasserier en kvinnas vilja att sticka ut från mängden mer än det påverkar en man, säger Sven-Olof Sällström.

Samtidigt finns det kvinnor som vill ställa upp. Louise Erixon från Gävle till exempel. Hur kommer det sig att ni ändå gjort de val ni gjort?
– Det är det valberedningen som gör den bedömningen. Jag kan inte sitta och försvara dem. De har utgått efter kompetens och inte om kandidaten är man eller kvinna. Vi är ett parti som inte använder kvotering, säger Sven-Olof Sällström.


Intern kritik


Valberedningens förslag har bland annat fått kritik från Anna Hagwall, ordförande i SD-kvinnornas nätverk. Till DN sa hon tidigare i veckan att hon ”trodde att hon var mer värd för partiet”.
– Jag har inga fler kommentarer, säger hon till Expo.

Sverigedemokraternas Gävledistrikt kom i höstas med sex egna kandidater för riksdagslistan. Fem kvinnor och en man. Av dem placera valberedningen Margareta Sandstedt som nummer sex. Övriga lämnades därhän. När Expo kontaktar en av Gävlekandidaterna som inte kom med säger hon att hon överhuvudtaget inte kände till nomineringen.
– Det är ingen som har berättat för mig om det. Jag har bara sagt att jag eventuellt skulle kandidera till kommunfullmäktige i höst. Men jag har inte bestämt mig än, säger kvinnan som vill vara anonym tills dess att hon fattat ett beslut i frågan.
Hon säger till Expo att hon aldrig blivit hotad, men att det finns en oro bland hennes anhöriga från att öppet kandidera för partiet.
– Mina barn säger, mamma, gå inte ut med det. Jag tror oron beror på att det finns så många missuppfattningar om vad en sverigedemokrat är för något. Jag är inte rasist på något sätt, men jag tycker att invandringen måste begränsas. Vi kan inte ta hand om alla, säger hon.


Trakasserier


Liila Baum i Stockholm kandiderade för Sverigedemokraterna i EU-valet. Hon säger till Expo att hon förstår att kvinnor inte vill vara med på SD:s riksdagslista. Detta på grund av trakasserier från vad hon kallar för det ”politiskt korrekta etablissemanget”. Hon berättar att hon själv har blivit hotad när hon delat ut flygblad på Lidingö utanför Stockholm.
– Jag har blivit trakasserad på min arbetsplats och jag har fått falska anklagelser om att jag skulle vara nazist eller rasist. Människor har gett sig på mig för att jag är invandrare. ”Du borde inte vara sverigedemokrat”, säger de. Men jag har valt det här själv, säger Liila Baum.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.