Minskat rasistiskt våld i Ryssland

Publicerad 2010-03-12 12:04

För första gången på sex år minskar det rasistiska våldet i Ryssland. Det visar en sammanställning som Sova center gjort. Samtidigt påpekar Sova att siffrorna är alarmerande höga.

Enligt den statistik som den obundna antirastiska organisationen Sova tagit fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Det är en betydande minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarar minskningen dels med de rättsliga insatser som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009. Men trots de ökande insatserna fortsätter rasistiskt våld vara ett problem i Ryssland.


Hög aktivitet


Trots minskningen är aktiviteten bland högerextrema grupper hög. Olika former av rasistisk vandalism ökade till exempel under 2009. Den ryska vit makt-miljön riktar framför allt fokus mot regeringen i ett försök att öka misstron mot regeringen. Miljöns mål att upprätta en nynazistisk regim.

I Sovas rapport påpekas det också att inslag av nationalism och främlingsfientlighet inte bara återfinns bland högerextrema rörelser. Även de etablerade partierna har adopterat slogans från extremhögern.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!