Franska regeringen röstar ja till burkaförbud

Publicerad 2010-05-19 15:33

Frankrikes regeringen antog idag ett lagförslag om att förbjuda de ansiktstäckande huvudbonaderna niqab och burka, rapporterar bland annat BBC News.

President Nicholas Sarkozy, som har varit en av de pådrivande krafterna bakom det aktuella lagförslaget, sa i ett tal i det franska parlamentet förra året att burka inte är en symbol för religion utan en symbol för förtryck. Och nu har alltså hans regering röstat igenom det förslag som ska göra det förbjudet att bära de ansiktstäckande huvuddukarna på offentliga platser.

Men för att förslaget ska kunna bli lag krävs att parlamentet godkänner lagförslaget. Dessutom måste den franska motsvarigheten till det svenska lagrådet också godkänna det. Om förslaget blir lag riskerar kvinnor som bär dessa klädesplagg på offentliga platser att bötfällas.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.