Sannfinländare riskerar åtal

Publicerad 2010-06-23 11:17

Den finska migrationsministern Astrid Thors utsattes i februari för hot via en Facebook-sida.

Den Sannfinländare som på en Facebook-sida mordhotade Finlands migrationsminister Astrid Thors riskerar åtal.

– Jag kan inte ge någon exakt tidsplan, men vi försöker komma framåt med ärendet så fort som möjligt, säger biträdande statsåklagaren Jorma Kalske till Vasabladet.

Det var i slutet februari som en representant för det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna lanserade en Facebook-sida med namnet ”Jag är redo att sitta några år i fängelse för att ha tagit livet av Astrid Thors”. Sidan startades samtidigt som tonläget i den finska debatten blivit allt mer aggressiv och främlingsfientlig. Facebook-sidan polisanmäldes.

– Jag har ibland svårt att förhålla mig till vad som hände. Men för mig passerades en gräns när man offentligt uppmanade till olaga hot, säger Astrid Thors, apropå hotet, i senaste numret av Expo.

Enligt Vasabladet ska sannfinländaren ha erkänt att det var han som startade sidan. Han är nu misstänkt för olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

För mer information om den hätska debatten i Finland läs senaste numret av tidskriften Expo.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!