Stökig demonstration i Västerås

Publicerad 2010-06-01 14:28

Sammanlagt 11 personer anhölls i samband med den demonstrations som Svenskarns parti arrangerade i Västerås i lördags. Fyra av de anhållna, samtliga från högerextrema grupperingar, satt fortfarande på söndagen kvar i förvar, rapporterar Sveriges radio Västmanland.

Mellan 150 och 200 personer hade samlats i Västerås i lördags för att demonstrera mot det ”mångkulturella våldet”. Demonstrationen var ett arrangemang av Svenskarnas parti, som bara dagar för demonstrationen fick reda på att deras tillståndsansökan avslagits av polisen. Det beslutades då från partiet att demonstrera utan tillstånd.

Ett stort antal motdemonstranter hade också samlats i den invandrartäta Västeråsförorten Råby på lördagen. Polisen tog efter en stund beslutet att bussa de nazistiska demonstranterna in till centrala Västerås, så att de skulle kunna hålla sin manifestation där.

Men trots polisens försök blev demonstrationen tumultartad. En polis skadades lindrigt, ett 50-tal personer omhändertogs och sammanlagt elva personer anhölls. Sju av de anhållna kunde släppas senare på lördagen, men fyra hölls kvar i förvar misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.