Avhoppad Sverigedemokrat inte välkommen tillbaka till M

Publicerad 2010-07-22 16:43

Den före detta sverigedemokraten Michael Zand, kommunpolitiker i Halmstad, är åter i rampljuset. Enligt Moderaternas gruppledare i kommunen, Carl Fredrik Graf, kommer inte Zand få några förtroendeuppdrag i partiet efter valet, rapporterar Hallandsposten.
- Det handlar om att plocka politiska poäng, säger Michael Zand.

Den före detta sverigedemokraten Michael Zand är ett återkommande ämne i Halmstadspolitiken. 2007 lämnade han Moderaterna för Sverigedemokraterna. Bara två år senare sa han sig återigen representera Moderaterna.

Inför höstens val har det nu blossat upp en strid i den lokala moderatavdelningen. I dagens Hallandsposten förklarar Moderaternas gruppledare Carl Fredrik Graf att Zand inte kommer få några politiska uppdrag efter höstens val.
- Zand bestämde sig för att gå med i Moderaterna igen och det får han ju göra och eftersom han redan var invald för Moderaterna kunde han ju så att säga sätta ett ”M” efter sitt namn igen. Många har frågat om han är kandidat och jag jag har haft anledning att förtydliga att han inte kommer att få några förtroendeuppdrag efter valet.

Zand menar att Grafs uttalande är en del av en maktkamp. Enligt Zand skulle de båda hade redan kommit överens om att Zand inte skulle kandidera i valet.
- Han gör detta bara för att plocka politiska poäng, hävdar Zand.
Ett påstående som förnekas bestämt av Graf.
- Jag har förklarat för honom att han inte kan få några uoppdrag, menar Graf.

Michaels Zands övergång till Sverigedemokraterna 2007 orsakade stora rubriker. Det nya mandatet gav Sverigedemokraterna en vågmästarroll i kommunen och Zand presenterades som ett viktigt nyförvärv till partiet under Sverigedemokraternas årsmöte samma år.
I en debattartikel i Aftonbladet förklarade Zand då att han förespråkade ”en restriktiv invandringspolitik”.

I dag är det inte en lika viktig fråga för honom.
– Politik är färskvara. Det var en viktig fråga då. En minskning av invandringen har Moderaterna redan genomfört, säger Zand.

Enligt Graf är det inte de tidigare sympatierna för Sverigedemokraterna som är problemet.
– Det handlar om en förtroendefråga, säger han.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här