Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Jobbik sparkar vice gruppledare efter kritik mot Ungerska gardet

Publicerad 2010-07-21 11:06

Jobbiks vice gruppledare i parlamentet, Lajos Posze, får sparken sedan han kritiserat den högerextrema gruppen Ungerska gardet.

Det var i en intervju i den konservativa dagstidningen Magyar Nemzet som Posze förklarade att det var olyckligt att Jobbik så ofta förknippas med extrema grupper som Ungerska gardet. Gardet har gjort sig kända för sin hets mot landets romer och för att arrangera marscher genom romska bostadsområden. Gruppen är tätt sammankopplad med Jobbiks partiapparat och kritiken gick inte obemärkt förbi.

Som straff för sin frispråkighet har nu Posze fråntagits posten som vice gruppledare. Enligt Jobbiks partiledare Gabor Vona ska petningen tolkas som en varning. Samtidigt har han i ungersk media förklarat att relationen mellan Jobbik och Ungerska gardet är goda.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.