Premiärminister vill förbjuda Ungerska gardet

Publicerad 2010-07-16 16:45

Förra året förbjöds Ungerska gardet, en högerextrem gatustyrka som gjorde sig kända för sitt hat mot romer och marscher genom romska bostadsområden. Nu har organisationen ombildats, vilket har väckt starka känslor hos Ungerns premiärminister Victor Orbán.

I ett uttalande i veckan förklarade han att skulle vilja se även den nya versionen av Ungerska gardet förbjudas. Orbán förklarade, enligt Reuters, att det inte bara var organisationen som sådan han ogillar utan dess grundläggande idéer.

Ungerska gardet är tätt sammankopplat med det ungerska högerextrema partiet Jobbik som blev landets tredje största parti senaste valet.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här