Regeringsförhandlingar avbrutna – Geert Wilders fortfarande utfryst

Publicerad 2010-07-21 10:54

Den politiska krisen i Nederländerna blir allt djupare. I går avbröts regeringsförhandlingarna mellan högerliberala VVD, Socialdemokraterna, socialliberala D66 och de gröna.

– Partiernas syn på de föreslagna nedskärningarna i budgeten ligger för långt ifrån varandra, förklarade VVD:s partiledare Mark Rutte under gårdagen. Han menade att den politiska situationen efter resultatet i det senaste valet är den svåraste han varit med om.

Den stora orsaken till kaoset är framgången för Geert Wilders antimuslimska parti PVV. Partiet blev tredje största parti i valet i juni. Men än så länge har ingen velat samarbeta med Geert Wilders. Inte heller efter det senaste bakslaget i förhandlingarna bjuds han in.

Mark Rutte säger till nederländsk media att han nu istället ska försöka bygga en allians med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.