Tjeckiska nazister inför rätta

Publicerad 2010-07-14 11:16

Två tjeckiska vit makt-aktivister har nyligen åtalats för hets mot folkgrupp, rapporterar Romea.cz.

Det är den tjeckiska nazistledaren Filip Vávra och en man till som enligt tjeckisk polis ska ha spridit nazistisk hatpropaganda i form av bland annat böcker. Vávra som har en bakgrund i det internationella vit makt-nätverket Blood and Hounor bjöd förra året in den tidigare Ku Klux-Klan-ledaren David Duke för att tala i landet. Dukes Tjeckienbesök slutade med att han frihetsberövades och utvisades.

Sedan det högerextrema Arbetarpartiet (Dělnická strana) förbjöds har vit makt-rörelsen i Tjeckien blivit allt mer splittrad, skriver Romea.cz. Däremot har de ”extremistiska brotten” i landet ökat med en femtedel jämfört med året innan.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.