Misstänkt seriemördare medlem i amerikansk nazistgrupp

Publicerad 2010-08-04 14:14

Förra veckan greps amerikanen William Dathan Holbert misstänkt för att ha mördat nio personer i turistparadiset Boca del Toro i Panama. Holbert ska enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, ha etablerat kontakt med rika personer för att sedan mörda dem och ta över deras tillgångar.

Det har sedan tidigare varit känt att Holbert under 2000-talet rört sig högerextrema kretsar i USA. Han är känd för sin hakkorstatuering och drev så sent som 2006 en bokhandel som sålde rasistisk litterattur.

Nu kan SPLC avslöja att Holbert under 2002 dessutom var medlem i National Alliance, den då viktigaste nazistiska gruppen i USA. SPLC citerar en skribent på det nazistiska forumet Stormfront som påstår att Holbert var koordinator för National Alliances västra region. Enligt samma källa ska Holbert bara ett år senare ha påstått att han lämnat organisationen till förmån för nystartad grupp.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.