Sd inte välkomnna på festival – anmäler Halmstad kommun till DO

Publicerad 2010-08-03 18:15

Sverigedemokraterna har anmält Halmstads kommun till Diskrimineringsombudsmannen. Det var förra veckan som partiets lokalavdelning inte tilläts delta på Marinfestivalen. Enligt Lorenz Neumann, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad, är de andra partierna rädda för hans parti.

- Jag förstår att de är rädda för oss. Det resultatet vi har haft nu när vi har besökt marknader runt om i Sverige är fantastiskt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står vid sidan av och har inte en människa i sina tält. Alla är hos Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna fick två mandat i valet till kommunfullmäktige 2006. Sedan dess har båda partiets representanter lämnat partiet och sitter kvar som politiska vildar. Enligt moderaten Lars Roland Broström, kommunfullmäktiges ordförande, är det därför Sverigedemokraterna inte fick någon plats på Marinfestivalen.
– Det beslutet har jag tagit själv i samråd med festivalens projektledare. Det är helt och hållet en principfråga. SD finns inte representerade i fullmäktige så de är inte representerade alls, säger Broström till Hallandsposten.

Lorenz Neumann håller inte med. I och med att partiet fortfarande får partistöd är de representerade, menar han.
- Varför ska man tillåta vissa partier och inte andra. Är det demokrati? Sverige är väl ändå en demokrati? Väljarna har valt att välja in Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige?

Diskrimineringsombudsmannen jobbar mot diskriminering som sker på grund av bland annat kön, etnisk tillhörighet eller religion. Inte politisk tillhörighet. Om inte DO tar sig an Sverigedemokraternas anmälan kommer de att fortsätta på annat håll. Enligt Lorenz Neumann planerar han att vända sig till Justitieombudsmannen eller Europadomstolen.
– Politisk diskriminering finns tydligen inte enligt lag i Sverige så att någonstans får vi vända oss.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.