VD vill påskynda rättsprocess mot SD-toppar

Publicerad 2010-08-04 14:38

Sveriges Radios vd Mats Svegfors vill skynda på rättsprocessen mot de sverigedemokrater som misstänks för att ha överfallit och rånat en journalist anställd på radioprogrammet Kaliber.
För tillfället arbetar ingen åklagare med fallet.

– Det är befängt att aktiva politiker som brukar våld mot Sveriges journalister är på väg att väljas in i Sveriges riksdag, säger Mats Svegfors till Expressen.
Överfallet skedde på en konferens- och festresa i ungdomsförbundets, SDU:s, regi på en Tallinkfärja i januari 2009. Journalisten som överfölls hade under en tid infiltrerat partiet.


Ingen åklagare jobbar med fallet


Efter att polisanmälan gjordes lades förundersökningen ned. Men efter att SR:s vd Mats Svegfors begärt en överprövning öppnades förundersökningen upp igen. Nu uppger Expressen att ingen åklagare arbetar med fallet och ett avgörande innan valet är inte troligt.
De ledande sverigedemokraterna Erik Almqvist, Christian Westling och William Petzäll är misstänkta för överfallet men nekar till anklagelserna.


Sjöng vit makt-låtar


Publiceringen i SR:s program Kaliber ledde fram till ett antal avslöjanden om hur sverigedemokrater drar rasistiska skämt, hur en i toppen av SDU sjöng vit makt-låtar på resan och att partiledaren Jimmie Åkesson sjöng en nidvisa om mordet på Olof Palme.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.