Wilders utan munkavle

Publicerad 2010-08-10 11:04

Den 11 september ska Geert Wilders tala vid ett protestmöte New York, mot det planerade moskébygget vid Ground Zero. Mycket tyder på att han då kommer vara en del av det nya politiska styret i Holland. Islamofobin har med Wilders nått nya politiska höjder.

Den 8 juni gick holländarna till valurnorna för att rösta om ny en regering. Den gamla regeringen kollapsade i slutet av februari, då samtliga ministrar från socialdemokraterna, PvdA, lämnade in sina avskedsansökningar. Kvar blev kristdemokraterna, CDA som sedan dess styrt landet med en interrimsregering.

I valet blev liberalkonservativa VVD under ledning av Mark Rutte det parti som fick flest röster. PvdA kvalade in som god tvåa med bara ett mandat mindre än segraren. CDA blev valets stora förlorare och tappade hälften av sina mandat i parlamentet.

Geert Wilders och PVV med sin starkt islamfientliga politik stod för den största skrällen. Partiet gick från nio till 24 mandat i det holländska parlamentet som totalt har 150 platser och blev tredje största parti i Holland och försäkrade sig därmed om en betydande roll i regeringsförhandlingarna.


Extrainsatt debatt


Förra veckan hölls en extrainsatt debatt med anledning av att Mark Rutte (VVD) lagt fram ett förslag om ny regeringskoalition. Förslaget är Ruttes tredje i ordningen och går ut på att VVD bildar en minoritetsregering tillsammans med CDA och med PVV som stödparti. I det första förslaget skulle även Wilders ingå i regeringen, men det säger CDA bestämt nej till. Kristdemokraterna hör till Wilders största motståndare, framförallt på grund av Wilders uttalade aversion mot islam och muslimer.

Förslag nummer två gick ut på att VVD skulle regera tillsammans med det parti som fick näst flest röster i valet, socialdemokratiska PvdA. Men även detta förslag skrotades. En undersökning genomförd direkt efter valet visade dessutom att VVD:s egna väljare föredrar en koalition med Wilders framför en regering med socialdemokraterna i PvdA.

I slutet av juli återupptog VVD och CDA förhandlingarna och la fram ett tredje förslag som skulle göra dem till en minoritetsregering med Wilders PVV som stödparti.

- Jag tror detta är det värsta scenariot, säger Roland Zuiderveld, journalist och författare som tidigare i år kom ut med boken ”Fallet Wilders”.

Zuiderveld, och många med honom, menar att Wilders, i rollen som stödparti får stort inflytande över den förda politiken utan att behöva ta ansvar för konsekvenserna av besluten.

- Alla är jätterädda för att stöta sig med hans väljare, säger Roland Zuiderveld. De andra politikerna vill inte gå ut och kalla honom för idiot och dåre, då får de två miljoner holländare emot sig. Samtidigt tror jag man är livrädd att ha med honom att göra i ett regeringssamarbete.


Oberäknelig och impulsiv


Roland Zuidervald menar att Wilders impulsiva stil gör honom till en oberäknelig kollega. Konkreta bevis för detta påstående har redan kommit. Innan helgen lät Wilders meddela att han ämnar resa till New York den 11 september och tala vid en protest mot det planerade moskébygget vid Ground Zero.

Igår rapporterade bland annat Dutch News.nl att regeringsförhandlingarna mellan VVD, CDA och PVV slutat i ett gräl över Wilders planerade resa. Kristdemokraternas ledare Maxim Verhagen kritiserade tilltaget och varnade i en intervju Wilders för att han kommer reagera kraftfullt om Wilders säger något i New York som kan svärta ner Hollands rykte utomlands.

”Jag säger vad jag vill” vad Wilders svar på på Verhagens varningar, enligt tidningen de Volksrant. Han hänvisar till en överenskommelse som blev offentlig i månadsskiftet, där de tre koalitionsparterna deklarerade att de accepterar varandras olika ståndpunkter gällande huruvida islam ska betrakts som en religion eller en politisk ideologi.


Kan fälla regeringen


Wilders kan kosta på sig att vara stöddig. Den koalition som planeras kommer tillsammans med PVVs mandat bara ha en rösts övervikt i det holländska parlamentet. Wilders har med andra ord makten att fälla regeringen om han så önskar.

Om tre veckor förväntas regeringsbildningen vara klar, och grundlagsenligt godkänd av drottningen. Mycket tyder på att den föreslagna minoritetsregeringen då kommer att vara ett faktum.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.