Åtalas för dödshot mot politiker

Publicerad 2010-09-10 13:54

Dödshotet mot den finländska migrationsministern Astrid Thors har lett till åtal mot den man som skapade en Facebook-grupp med namnet ”Jag är beredd att sitta några år för att ha dräpt Astrid Thors”. Mannen var lokalpolitiker för det nationalistiska partiet Sannfinländarna i Urjala, en liten ort i västra Finland.

Facebookgruppen bildades i februari i år och utlöste starka reaktioner i Finland. Biträdande riksåklagaren Jorma Kalske har nu beslutat åtala mannen på fyra punkter: olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Mannen har erkänt att han skapade gruppen.

Det är första gången ett hot på Facebook leder till åtal i Finland. Dan Frände, professor i offentlig rätt i Helsingfors, tycker att åtalet är intressant.
– Det är ett jätteviktigt fall. Man har haft en känsla av att folk kan säga vad som helst på Internet, säger han till Hufvudstadsbladet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.