Stöddemonstration för Geert Wilders flyttas | Expo.se

Stöddemonstration för Geert Wilders flyttas

Publicerad 2010-10-29 12:39

Stöddemonstrationen för Geert Wilders som anordnas i morgon lördag av bland andra English Defence League får inte hållas på Museumplein i centrala Amsterdam.

Borgmästaren Eberhard van der Laan säger att han har ”konkreta bevis” på att det högerextrema EDL söker konfrontation med både polisen och antirasistiska motdemonstranter. EDL har i stället anvisats demonstrationsplats i det västra hamnområdet.

EDL som är brinnande anti-muslimer och rekryterar bland
fotbollshuliganer är ökända för att skapa våld kring sina aktiviteter.
Demonstrationen i Amsterdam ordnas formellt av paraplyorganisationen European Freedom Initiative (EFI) som samlar en rad islamofoba grupper från flera länder, bland dem tyska Politically Incorrect, LDF i Frankrike och Stop Islamisation of Europe (SIOE) som nyligen blev medlem.

Geert Wilders, som numera agerar stödparti till den nya holländska regeringen, hävdade tidigare i veckan i en intervju i De Telegraaf att han inte hade med demonstrationen att göra och att han tog avstånd från allt våld. Men EFI har tidigare sagt att demonstrationen ska genomföras vad Wilders än tycker om den.

Utslagen i domstolsprocessen mot Wilders väntas i nästa vecka.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons