Stöddemonstration för Geert Wilders flyttas | Expo.se

Stöddemonstration för Geert Wilders flyttas

Publicerad 2010-10-29 12:39

Stöddemonstrationen för Geert Wilders som anordnas i morgon lördag av bland andra English Defence League får inte hållas på Museumplein i centrala Amsterdam.

Borgmästaren Eberhard van der Laan säger att han har ”konkreta bevis” på att det högerextrema EDL söker konfrontation med både polisen och antirasistiska motdemonstranter. EDL har i stället anvisats demonstrationsplats i det västra hamnområdet.

EDL som är brinnande anti-muslimer och rekryterar bland
fotbollshuliganer är ökända för att skapa våld kring sina aktiviteter.
Demonstrationen i Amsterdam ordnas formellt av paraplyorganisationen European Freedom Initiative (EFI) som samlar en rad islamofoba grupper från flera länder, bland dem tyska Politically Incorrect, LDF i Frankrike och Stop Islamisation of Europe (SIOE) som nyligen blev medlem.

Geert Wilders, som numera agerar stödparti till den nya holländska regeringen, hävdade tidigare i veckan i en intervju i De Telegraaf att han inte hade med demonstrationen att göra och att han tog avstånd från allt våld. Men EFI har tidigare sagt att demonstrationen ska genomföras vad Wilders än tycker om den.

Utslagen i domstolsprocessen mot Wilders väntas i nästa vecka.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons