Mordbrand mot moské i Berlin

Publicerad 2010-11-22 16:03

Berlins största moské utsattes i fredags för vad som förmodas vara mordbrand. Elden upptäcktes strax efter sex på morgonen av en anställd och kunde släckas innan några allvarliga skador uppstått. Branden är det fjärde attentatet på ett halvår.

Shetlik-moskén rymmer 1 500 människor och ligger i stadsdelen Neukölln som har en stor muslimsk befolkning. Polisens utredning fokuseras på en gasolflaska som inte hade exploderat och fanns kvar bredvid brandplatsen. Polisen förmodar att flaskan transporterats till platsen i en svart ryggsäck på en pirra.

Mordbranden fördöms av många opinionsbildare, bland dem Charlotte Knobloch som är ordförande i det tyska judiska centralrådet. Hon ser dådet som ännu ett alarmerande indicium på att det högerradikala tankegodset får en allt starkare ställning i Tyskland. Å ena sidan är det självklart essentiellt, säger Knobloch, att invandrare så snart som möjligt lär sig tyska språket och de tyska värderingarna. Men alla barn och ungdomar måste också tidigt göras förtrogna med andra kulturer och fördelarna med ett öppet och pluralistiskt samhälle.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.