Nazister och militanta antifascister drabbade samman | Expo.se

Nazister och militanta antifascister drabbade samman

Publicerad 2010-11-01 16:45

Sju personer från Svenska motståndsrörelsen fördes i lördags till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer på yttersta vänsterkanten är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

I övrigt är det ganska oklart vad som egentligen inträffade när de två grupperna drabbade samman utanför Fackens hus i Kristianstad på lördagseftermiddagen. Men det tycks vara så att nazisterna demonstrerade utanför vänsteraktivisternas möte. Oväntat kom ett tjugotal beväpnade mötesdeltagare ut, somliga maskerade med huvor, och började jaga nazisterna som sökte skydd vid en närbelägen butik.

– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.

Enligt andra uppgifter var även demonstranterna från motståndsrörelsen maskerade och beväpnade med påkar och sköldar.

Vänstermötet hade annonserats med affischer i Kristianstad och Hässleholm, men en deltagare dementerar att deltagarna var Afa-aktivister. Varför de befann sig i Fackens hus är också oklart eftersom både ABF och SSU tillbakavisar uppgiften att de skulle hyrt ut lokaler till vänstermötet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons