Planerad sammanslagning av tyska högerextremister

Publicerad 2010-11-10 14:08

De tyska högerextrema partierna NPD och DVU har tagit ett första steg mot en sammanslagning. Mötet gick under parollen ”Starka tillsammans”.

Det var på lördagen som representanter för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, på en konferens i den staden Hohenmoelsen röstade ja för en sammanslagning med Deutsche Volksunion, DVU. DVU ska hålla en egen konferens i ärendet i slutet av månaden och sedan ska de två partiernas medlemmar ta ställning till sammanslagningen innan den kan bli verklighet.

Såväl NPD som DVU har under en längre tid varit i ekonomiska i trångmål, vilket, tillsammans med minskat medlemsantal, tros vara de bakomliggande orsakerna till viljan att slå samman de två högerextrema partierna.

De två partierna har även haft svårt att locka väljare. I senaste valet till parlamentet fick de gemensamt 1,5 procent av väljarstödet, långt från de fem procent som krävs för att ta sig in, rapporterar Deutsche Welle.

Det nya partiet planerar att anta namnet NPD – folkunionen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.