SD-topp med högerextrema kontakter

Publicerad 2010-12-07 14:59

Sverigedemokraten Patrik Ehn anklagas igen för högerextrema kopplingar.

Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Patrik Ehn, har återigen hamnat i blåsväder sedan tidningen Expressen avslöjat att han fram tills nyligen haft kontakter med representanter för det tyska högerextrema partiet NPD.

Patrik Ehn har tidigare medgivit att han på 1980-talet haft samröre med nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och Föreningen för Sveriges framtid. Men hävdat att det var antikommunismen som lockat honom.

Inför årets val kunde Expo avslöja att Ehn 2005, i en intern mejlväxling, använt sig av nazistiska hälsningar. Nu visar Expressen granskning att Ehn dessutom haft kontakt med personer i tyska NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). En av dessa är svensk-tysken Per Lennart Aae, som idag är kontaktperson för NPD. Han var tidigare aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet.

Till Expressen bekräftar Aae kontakten.
– Den personen var i den nationella rörelsen i Sverige. Vi hade fått kontakt och jag var i Landskrona privat och då kom han med tre andra, tror jag det var, säger han till tidningen.

Patrik Ehn är gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg och sitter som ledamot kommunfullmäktige för partiet i staden. Han menar att kontakterna med NPD har varit av privat karaktär.
– Lennart var en kontakt som jag knöt 2003. Det var inte med partiet NPD, säger Patrik Ehn till Expressen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.