Ny läcka skakar NPD | Expo.se

Ny läcka skakar NPD

Publicerad 2011-02-14 11:31

Nästan 60 000 e-postmeddelanden har läckt ut till media från det tyska högerextrema partiet NPD. Breven avslöjar ekonomiska problem, interna bråk och en utbredd rasism.

För andra gången på två år har tiotusentals interna mejl läckt ut från NPD till tysk media. Läckan kommer för partiet olägligt. Samtidigt som NPD arbetar med att synkronisera organisationen efter sammanslagningen med DVU har partiets aktivister flera delstatsval att arbeta med.

Den första granskningen av den interna kommunikationen visar att den ekonomiska situationen för partiet är dålig för att inte säga katastrofal i vissa områden. Partiet gör sin största satsning i Saxon-Anhalt och aktivister från hela Tyskland samlas i delstaten för att arbeta med kampanjen. För att få ekonomin att gå ihop lånar partiet pengar inom de egna leden. Pengar som i vissa fall ska återbetalas med ränta.

Samtidigt bråkar partiets aktivister med varandra över petitesser. Exempelvis klagade en partimedlem på en annan för att han hade en ”negress” på vänlistan på en internetsajt. En annan kallade funktionärerna i sitt distrikt för ”idioter” eftersom de inte samlat in en enda namnunderskrift för partiet efter veckor av kampanjarbete.

Ytterligare en partiaktivist beskriver NPD som en nationalsocialistisk rörelse.

Klart är att partiaktivisternas tro på den egna datasäkerheten är allvarligt skadad samtidigt som läckorna skapar nya konflikter inom de egna leden.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har en talesman för NPD sagt att mejlen inte är äkta. Experter utanför partiet som granskat innehållet tillbakavisar det påståendet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons