Sannfinländarna presenterar krav för att sitta i regering | Expo.se

Sannfinländarna presenterar krav för att sitta i regering

Publicerad 2011-02-01 10:42

Sannfinländarna, Perussuomalaiset, går framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta med i en regering. Foto: Expo

Det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarna går starkt framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta i en regering efter valet i april.

När Sannfinländarna fick sitt stora genombrott i EU-parlamentsvalet 2009 var det EU-motståndet, kritiken mot det politiska etablissemanget och invandringspolitiken som gav partiet framgångar. I april är det dags för val till det finska parlamentet och nu har partiet valt att sikta in sig på en ny fråga – miljöpolitiken.

Förra veckan presenterades två opinionsundersökningar i finsk media där Sannfinländarna hamnade över 16 procent. Det växande stödet för partiet har lett till spekulationer om vilken roll partiet kan komma att spela efter valet.

Mot EU
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini presenterade i förra veckan partiets krav för att få sitta i en regering. Sannfinländarna tänker inte godkänna att landets medlemskap i EU skrivs in i den finska grundlagen. Han gjorde också klart att partiet i första hand är intresserade av finansministerposten.

Soini varnar för att regeringsförhandlingarna kan bli svåra och utdragna. Samtidigt avvisar han inte samarbete med något av de stora partierna.

Kräver ny miljöpolitik
Det enda parti som Sannfinländarna inte kan tänka sig att samarbeta är de gröna. De flesta av Soinis krav för att sitta i regeringen handlar nämligen om den finska miljöpolitiken. Han vill att landet ska dra sig ur sina internationella åtaganden när det gäller handel med utsläpp av växthusgaser. Istället ska varje land betala för de växthusgaser man släpper ut. Soini menar att landets gröna skatter kommer att skrämma iväg industrierna från landet.

”Sviker löntagarna”
Soinis höga tonläge i klimatfrågan har mött stark kritik från hans eventuella framtida förhandlingspartners. Näringsministern Mauri Pekkarinen från Centerpartiet kallar Sannfinländarnas miljöpolitik oansvarig. Enligt Pekkarinen innebär Soinis krav att man vänder ryggen åt både satsningen på förnyelsebar energi och landets löntagare.

Socialdemokraten Miapetra Kuumpala-Natri säger att Sannfinländarnas politik skulle isolera landet och inte skapa ett enda nytt jobb.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons