Eftersökt för folkmordet i Rwanda gripen

Publicerad 2011-05-30 08:28

Bernard Munyagishari, som varit eftersökt för delaktighet i folkmordet Rwanda, greps i förra veckan i grannlandet Demokratiska republiken Kongo.

Bernard Munyagishari, 52, har varit eftersökt, anklagad för folkmord och brott mot mänskligheten. Det är den i Tanzania baserade internationella Rwandatribunalen som efterlyst honom, rapporterar tidningen Guardian.

Munyagishari var Hutu-ledare för en paramilitär milis under folkmordet i Rwanda. Han ska bland annat ha utbildat och distribuerat vapen till grupper som medverkade i morden på minoritetsbefolkningen Tutsis.

Munyagishari ska även ha bildat att grupp som hade som uppdrag att, som en del av krigsförningen, våldta kvinnor.

Under 100 dagar, mellan april och juni 1994, mördades 800 000 Tutsis i Rwanda. Offren beskrivs i propagandan som ”kackerlackor”.

Den 17 maj dömde FN:s krigsbrottstribunal i Arusha den tidigare generalen Augustin Bizimungu, som sammanställt en lista över Tutsis som skulle dödas, till 30 års fängelse. Två andra officerare, Francois-Xavier Nzuwonemeye och Innocent Sagahutu, dömdes båda till 20 års fängelse.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.