Dansande nazister blir fall för polisen

Publicerad 2011-06-01 10:19

Den tjeckiska polisen har fått ett nytt problem att handskas med – nazister som dansar ”hardbass” på gator och torg.

Tjeckiska nazister har en ny taktik. Istället för våld använder de dans för att etablera sig bland allmänheten. Föregångaren är som så många andra gånger den ryska vit makt-miljön.

Musiken kallas för ”hardbass” och är en form av technomusik. Ackompanjerade av den dyker grupper av maskerade högerextremister upp på gator och torg för att dansa.

Resultatet presenteras i minst sagt bisarra filmer på Youtube där män i bombarjackor och skidmasker hoppar runt i en ryckig dans.

Samtidigt finns en allvarlig sida av fenomenet. Nyhetssajten romea.cz skriver att polisen har fått göra flera ingripanden för att få bort dansande nazister från gator och torg i Tjeckien. En expert på högerextrema rörelser i Tjeckien säger att dansen är till för att visa rörelsens dominans:

– Tanken är att dansen ska skrämma fienden, säger Miroslav Mares till tidningen Právo.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.