Stor protest mot EDL | Expo.se

Stor protest mot EDL

Publicerad 2011-09-06 10:17

Flera hundra demonstranter samlades på lördagen för att protestera mot en EDL-demonstration i östra London. Runt 3000 kravallpoliser var på plats.

Invånare i stadsdelen Towel Hamlet och antifascister samlades nära Londons östra moské, som var mål för EDL-anhängarna, för att protestera mot den anti-muslimska gruppen. EDL anser att det pågår en ”islamisering” av England, som måste bekämpas. Under EDL-demonstrationen skreks slagord som ”Ni är avskum och ni vet det” till utländska turister, rapporterar Guardian.

Före demonstrationen stängde personalen vid King’s Cross station i norra London av tunnelbanan i 30 minuter, vilket förhindrade många av EDL:s supportrar att ta sig till demonstrationsplatsen.

Under demonstrationen viftade motdemonstranternas plakat föreställande terroristen Anders Behring Breivik och den 28-åriga EDL-ledaren Stephen Yaxley-Lennon. Plakaten bar texten ”Olika ansikten. Samma hat”. Breivik hyllade i sitt manifest EDL:s kampanjer mot en ”islamisering.

Pastor Alan Green, från St John i östra London, är en av organisatörerna av United East End, en koalition av grupper som motsätter sig EDL i Towel Hamlets. Alan Green säger till Guardian:

– En stor majoritet av befolkningen är mycket glada av att leva tillsammans i en sådan mångfald. Vi måste visa hur stort motståndet är mot EDL och att de saker de säger om området, deras retorik, är fel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons