Vill skicka homosexuella och somalier till Åland | Expo.se

Vill skicka homosexuella och somalier till Åland

Publicerad 2011-10-25 14:03

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen föreslår att homosexuella och somalier flyttas till Åland.

Under helgen gjorde den omstridda politikern Teuvo Hakkarainen ett utspel i den finska tidningen Ilta-Sanomat, rapporterar Ålandstidningen. Den finska tidningen Hufvudstadsbladet översatte politikerns citat:

-Vi kan placera bögar, lesbiska och somalier där för att bo tillsammans och så får vi se vilket slags modellsamhälle det blir av det.

Hakkarainen menar att det Svenska folkpartiet i Finland, SFP, beskyller Sannfinländaren för att partiet inte tar hänsyn till minoriteter. Men genom att placera homosexuella och somalier på Åland kan man följa utvecklingen från fastlandet menar Hakkarainen.

-Med den här lösningen skulle vi få reda på hur modellsamhället föds och utvecklas. Där kan sedan somalier skräna vad de vill från sina minareter.

Hakkarainens uttalande hängde ihop med en artikel i Helsingin Sanomats. I artikeln nämndes det att en del homosexuella män beundrade Hakkarainen. Tidningen Ilta-sanomat bad sedan Hakkarainen om en kommentar till artikeln. Det var efter den intervjun som Hakkarainen ska ha ringt upp Ilta-sanomats redaktion och lagt fram en idé om ett ”modellsamhälle på Åland”.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är inte förvånad över politikerns uttalanden om minoriteter, men tycker det är förfärligt. Hon anser att trovärdigheten minskar om en politiker uttalar sig så och menar att det är upp till väljarna att ta ställning till om detta är okej.

-Det är klart att han har överskridit gränsen för skämt redan för länge sedan. Det berättar mycket om hans värderingar, säger Henriksson till tidningen YLE.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons