Artikel på nazistsajt utreds av JK

Publicerad 2012-06-15 14:52

Svenska motståndsrörelsens hemsida utreds för hets mot folkgrupp. Det är en artikel och en kommentar på sajten som Justitiekanslern menar bryter mot lagen.

Nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen har anmälts för en rad kommentarer och artiklar på sin sajt. Det är två fall som justitiekanslern menar utgör hets mot folkgrupp. Svenska motståndsrörelsen publicerade en artikel om att nazistpartiet Gyllene Grynings partiledare inte tar avstånd från våld mot invandrare. Artikeln fylldes av kommentarer varav en beskrev det som ”rätta takter”. Vidare menade kommentatorn att ”vi” inte heller ska ta avstånd från våld mot ”rasfrämlingar” i Sverige. Även en artikel med nedsättande termer om mörkhyade personer menar myndigheten bryter mot lagen.

”Det finns således anledning att anta att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts så vitt avser de nu nämnda avsnitten. Förundersökning ska därför inledas”, skriver Justitiekanslern.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.