NPD läcker hemligt material | Expo.se

NPD läcker hemligt material

Publicerad 2013-02-20 15:38

Det tyska högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) riskerar att förbjudas. Nu har partiet läckt ett hemligt dokument som ska användas som bevis mot det i den påtänkta processen.

Det handlar om en 136-sidig sammanfattning av det material som hittills sammanställts. Hur partiet kommit över dokumentet är oklart.

- Det är en allvarlig händelse och en avsiktlig torpedering av förbudsprocessen. Det visar att det finns personer även utanför NPD som inte vill att partiet ska förbjudas, säger Holger Stahlknecht, minister i delstaten Sachsen-Anhalt och chef för den arbetsgrupp som sammanställt dokumentet, till Mitteldeutschen Zeitung.

NPD säger sig inte blivit särskilt oroade av bevisen som nämns i dokumentet, vilka de kallar ”ett tidigt aprilskämt”.

- Vi ser allvarligt på förbudsprocessen, men ser fram emot den med lugn, skriver man i ett pressmeddelande

Materialet är belagt med sekretess och innehåller namn på flera personer, något som riskerar att stjälpa snarare än hjälpa partiet. Det tyska inrikesministeriet undersöker nu om man kan gå vidare med rättsliga åtgärder mot NPD för offentliggörandet.

Debatten om ett eventuellt förbud av NPD har pågått i årtionden. Ett första försök att förbjuda partiet i författningsdomstolen misslyckades 2003 på grund av ett invecklat samarbete mellan partifunktionärer och den tyska säkerhetspolisen. Sedan företrädare för NPD visat sig ha kopplingar till den tyska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund har frågan nu åter kommit på tapeten. Tysklands delstater har röstade i slutet av förra året för att inleda en ny förbudsprocess

– NPD är basen för den våldsamma extremhögern och ger bränsle till främlingsfientligheten. Deras ideologi bortser från grundläggande mänskliga rättigheter och är antidemokratisk, sa Ralf Jaeger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, då till BBC News.

Förbundsregeringen under Angela Merkel tvekar dock om förbudet. Oron grundar sig i en rädsla att återigen misslyckas, något som skulle kunna stärka NPD politiskt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons